Kavos ruošimas

Trung Nguyên Creative kavos linija sukurta tam, kad jūs galėtumėte mėgautis ne tik atskirais kavos skoniais, bet ir eksperimentuoti - maišyti savo individualius derinius!

Paprastai vietnamietiška kava ruošiama su vieno puodelio specialiu metaliniu filtru - fin'u. Kava pateikiama dar besifiltruojanti į puodelį! Vietnamietiška kava saldinama ir balinama kondensuotu pienu. Taip susiklostė natūraliai – kondensuotą pieną galima ilgiau išlaikyti atogrąžų klimato sąlygomis. Tokia saldinta balta kava Vietname dažnai geriama ir šalta, su ledu.

Žinoma, Kavą iš Vietnamo galite ruošti įprastai: kavos aparatais, per popierinius filtrus, ar tiesiog užpilant. Tik espresso virduliams vietnamietiška kava netinka, nes yra malama kur kas stambiau nei įprasta kava. Visgi niekas nepakartos ritualo su fin'u... Peržiūrėkite trumpą filmuką, kaip ruošiama tradicinė kava iš Vietnamo balinta kondensuotu pienu.

 

 

Svarbu

Finas turi būti sausas. Taip pat turite prisiminti, kad verdantis vanduo gadina kavos skonį! Geriausia prieš vandenį pilant ant kavos, jam užvirus, palaukti porą minučių (nors, žinoma, labai nekantru!). Jei mėgstate espresso, naudokite didesnį kiekį  vietnamietiškos kavos ir mažiau vandens. Stipriai kavai paruošti dėkite kelis šaukštelius kavos į fin'ą. Jei norite silpnesnės, papildykite vandens, bet jau po filtravimo. Jei kavą iš Vietnamo ragaujate pirmą kartą – pradėkite nuo mažesnių kiekių, kol surasite sau tinkantį kavos ir vandens santykį. Pradžioje per daug įdėjus kai kurių kavos rūšių, ji gali atrodyti kiek kartoka. Toliau perskaitykite apie juodos kavos ruošimą.

Gurmaniškų pojūčių!

Dabar lėčiau paruoškime juodą kavą

Ruošimas su fin'u – pats geriausias būdas gaminti vietnamietišką kavą, ypač jei neturite kavos aparato. Ir šiaip, daugeliui tiesiog patinka žavingas ruošimo ritualas. Fin'o komplekte yra filtruojantis dangtelis ant puodelio, filtruojantis indelis kavai, kavos suspaudėjas ir filtro dangtelis. Procesas užima apie 4-5 minutes, tačiau galite būti tikri dėl kavos skonio – jo niekas nesugadins. Svarbu: fin'as turi būti sausas!

 

Vietnamietiška kava malta kur kas stambiau už daugelį kavų, todėl ruošimas su fin filtru ypač gerai atskleidžia jos savybes. Pagrindinis visų rūšių  vietnamietiškos kavos ruošimo matmuo yra 2-3 nenubraukti arbatiniai šaukšteliai. Juos reikia dėti į filtro indelį. Žinoma, kiekviena rūšis turi išskirtinių savybių, taip pat kiekvienas kavos mėgėjas yra ypatingas. Tad geriausia išbandyti įvairius santykius ir surasti sau labiausiai tinkantį.

 

Įdėję kavą į filtro indelį pakratykite jį truputį, kad kava pasiskirstytų tolygiai.

 

Uždėkite kavos suspaudėją. Lengvai spustelėkite ir nebekelkite jo. Kava tarsi užrakinama ir laukia kito etapo.

 

Šliukštelėkite truputį karšto vandens (apie 20 ml – geras valgomasis šaukštas). Palaukite apie 20 s. kol vanduo įsigers į kavą. Geriausiai tinka 85 – 90 C temperatūros vanduo. Tad užvirę vandenį prieš pilant ant kavos palaukite porą minučių.

 

Dabar pilkite vandenį iki fin'o indelio viršaus. Nebijokite, jei truputis kavos kruopelių išniro į paviršių. Tai neturės jokios įtakos skoniui.

 

Dabar uždenkite fin'ą dangteliu ir laukite. Kavos filtravimas turi užimti tiksliai 4-5 minutes. Jei procesas trunka trumpiau arba ilgiau, kitą kartą dėkite kavos šiek tiek daugiau arba mažiau. Tačiau tai ne nurodymas – suraskite sau skaniausią santykį! Rekomenduojama prieš ruošiant puodelį pašildyti karštame vandenyje – taip kava ilgiau išliks karšta ir iš karto ims skleisti savo nuostabų aromatą.

 

Jei naudojate stiklinį puodelį, stebėti, kada filtravimas baigsis bus lengviau. Jei ne, po 4 minučių pakelkite dangtelį ir žvilgtelėkite, ar dar liko vandens fin'o indelyje. Jei vandens nėra (kaip paveikslėlyje), ruošimas baigtas. Jei šiek tiek liko – ne bėda. Fin'ą galite nuimti ir padėti jį ant dangtelio, mėgautis kava, o vėliau likutį susipilti iš dangtelio į puodelį.

 

Galutinis vaizdas turėtų būti toks. Mėgaukitės viena iš nuostabiausių pasaulio kavų!